februára 06, 2021

Komunikácia s ľuďmi otvára oči




Nikdy som nevedela (a doteraz neviem) rozhodnúť o svojej budúcnosti a zamestnaní. Asi mám od života väčšie očakávania, a obmedziť sa na výber určitého smeru mi príde veľmi obmedzujúce. Takže ak v živote stále nevieš čo chceš, nemyslím, že je to niečo zlé. Nemyslím, že je to niečo, prečo by sme sa mali trápiť. Všetko má svoje pre a proti, a aj to, keď niekto dobre vie, čo chce, môže byť frustrujúce a človek stále môže byť nešťastný. 

Myslím, že najlepšie, čo je v tejto situácie urobiť, je spoznávať a objavovať. Vytáča ma, keď niekto povie vetu typu: "Nevie, čo chce, nič nedosiahne." Asi sme zabudli, že úspech si každý z nás definuje po svojom. Vytáča ma, keď niekto chce jednu rovnicu použiť na všetkých. Sme ľudia, nie číslice. 

Je až ohromujúce, ako každý z nás pochopí význam inak, a inak reaguje. Som druh človeka, ktorý rád spoznáva a hovorí s novými ľuďmi (nie vždy ofc). Stretnutie s rôznymi druhmi ľudí mi vždy prinieslo novú skúsenosť a najdôležitejšou vecou, ​​ktorú som sa naučila, je byť sama sebou. Znie to ako totálne odporné klišé, ale je to fakt. 

To je to isté ako v zamestnaní. Keď niekto nepracoval v gastre, alebo denno denne s ľuďmi, nikdy nebude vedieť čím všetkým si za deň tí zamestnanci musia prejsť, čiže nechápe, že správať sa ako povýšenecký čurák nepomáha.  

Ľudia radi vidia skôr to, akí v skutočnosti sme, nie ten falošný úsmev, ktorí poteší na pár sekúnd. Ak sa strácaš v tom, ako komunikovať s niekým novým, hodím sem pár rád, ktoré som postrehla:

- Vôbec netreba rozprávať veľa, vzbudí to u človeka s ktorým vediete konverzáciu pocit, že je nútený hovoriť. Nútený v dobrom. 

- Môže sa stať, že neprejaví záujem o rozhovor. Úplne v poriadku.

- Byť sám sebou, ako som spomínala je kľúč k "hacknutiu" zdravého rozhovoru s ľuďmi. 

- Buď pokorní a daj im rovnakú príležitosť prehovoriť. 

- Pozornosť pri počúvaní. Úplne na niektorých ľuďoch vidím, že počas toho ako niekto hovorí si už v hlave predstavujú odpoveď, a ani nepremýšľajú nad tým, čo dotyčný rozpráva. Myslím, že je lepšie vypočuť bez myšlienok, vypustiť predsudky a odpovedať až o pár sekúnd. 

Pre mňa bolo veľmi ťažké pochopiť, prečo sa niektorí ľudia správajú určitým spôsobom. Dokonca pochopiť, prečo sa tak správam ja. Došlo mi však, že namiesto toho, aby som hodnotila ľudí, ktorých vnímam ako „odlišných“, môžem mať väčší úžitok z toho, že si nájdem čas a porozprávam sa s nimi, aby som pochopili, o čo im ide. To vám nakoniec tiež poskytne ešte lepšie pochopenie života.


V zásade platí, že čím viac ľudí stretnete, tým viac si rozšírite vedomosti v rôznych smeroch. A rozšírením svojich vedomostí lepšie pochopíme, prečo je veľmi dôležité otvoriť oči z rôznych hľadísk! 



 Šanga 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára